T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Uluslararası Şehit Mehmet Karaaslan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

GÖNÜL COĞRAFYALARIMIZA YOLCULUK

ÖNDER'in ikinci dönem başlayan kitap okuma etkinliğinde, dördüncü kitap olarak Akif Emre'nin  "Çizgisiz Defter" adlı kitabını   15  öğrenciden oluşan okuma grubumuzla    Edebiyat Öğretmeni Harun Aydoğdu rehberliğinde  okuduk.

Rabbimiz Hucurât suresinin 10. ayetinde " Tüm müminler kardeştir." buyurur. Bizi kardeş yapan  Cemil Meriç'in ifadesiyle " aynı kitaba baş eğmemiz"dir.  Aynı kitaba baş eğen bizler, o kitabın ayetleriyle, Allah'ın ipiyle  birbirimize bağlandık. Din kardeşleri  olarak Devletialiye'de adaletle ve huzur içinde yaşadık.  Ancak bu bağ,  zaman içinde çeşitli nifaklar sebebiyle koptu. Aramıza coğrafi engeller girdi. Kardeşleri nifak ile birbirinden ayıranlar, kardeşlerden bazılarını sömürdü ve zayıf olanları katletti. Bizler ise bu kardeşlerimize yapılan bu zulümleri elimizden geldiğince engellemeye, elimizden bir şey gelmiyorsa dilimizle engellemeye, o  da olmuyorsa kalbimizle buğzetmeye çalıştık. Yaşadığımız sürece de bu devam edecektir.

İşte Akif Emre de bu eserinde gezdiği birçok İslâm diyarı hakkında gözlemlerini dile getirmiş ve bu  coğrafyalarda yalnız kalmış, zulüm görmüş müminlerin dertleri ile dertlenerek bize kardeşlerimizin dertlerini anlatmayı da kendine bir görev bilmiştir.  Bu eseri okurken bizler de  o coğrafyadaki kardeşlerimizin dertleri ile dertlendik ve üzerimize düşen görevleri düşündük,  iç muhasebemizi yaptık. Rabbim bizi ve devletimizi zulüm gören tüm kardeşlerimize yardım edecek kadar güçlü kılsın.

"Çizgisiz Defter"de Akif Emre ilk kıblemizin bulunduğu Kudüs'ü, medeniyet ve ilim diyarı Endülüs'ü, Sırpların zulmü altında bulunmuş Bosna'yı,  yakın tarihte çekilsek de hala bağlarımızın devam ettiği Rumeli'yi bize anlatmış ve bu diyardaki sorunları bize yerinde görerek aktarmıştır.  Patani, İran, Cezayir, Irak, Halep gibi birçok gönül coğrafyamıza da değinen bu eseri okumayı ve kardeşlerimizin dertleri ile dertlenmeyi sizlere tavsiye ediyoruz.

11-06-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.06.2021 - Güncelleme: 11.07.2023 17:49 - Görüntülenme: 256
  Beğen | 3  kişi beğendi